van Couveusekindje tot squashkampioen

Squashster op weg naar de wereldtop

SANNE VELDKAMP

Van couveuse kindje 
tot squashkampioen 

Dat klinkt dramatischer dan ik bedoel, maar het klopt wel. 

Squash met de paplepel

21 juli 1997. Ik word 3 maanden (!) te vroeg geboren. Wekenlang lig ik op de intensive care. Niet echt een lekker begin voor een sportcarriere. Als couveusekindje is het al een hele sport om gezond te worden. 

Naar de squashbaan

Mijn ouders laten zich niet kennen. Ze nemen me al vroeg mee naar het squashcentrum. Paps en mams op de baan. En ik word in de Maxi Cosi achter de glazen wand gezet. Ik let goed op voor later. 

Eerst even andere sporten

Squash lijkt me cool, maar niet voor nu. Misschien als ik 13 ben. Eerst maar eens zwemmen. Ballet. Tennis. Dans en majorettes. En daarna hockey, met de meiden. 

Op de squashbaan

Oke, ik ben 13. Tijd voor squash. Ik weet het nog wel van mijn Maxi Cosi-tijd. Samen met mijn hockey-vriendinnen staan en slaan we elke vrijdagavond op de baan. 

Van potje squash naar topsport

Squash is een blijvertje. Eerst train ik een keer per week. In mijn 2e jaar ga ik al 2 keer per week trainen (om 07:00 uur!) Vanaf het 3e jaar draait alles om squash: 4 of 5 ochtendtrainingen, fysieke training, solo trainingen en 2 tot 3 wedstrijden. Per week. En Havo (gehaald! :)) Da’s best wel topsport. 

Nederlands Jeugdkampioene Squash

Prestaties? Zeker! Oke, niet in het begin. Bij mijn 1e NK (onder 15 jaar) verlies ik alles. Wacht maar. Het jaar daarna word ik 3e bij de NK onder 17 (yes!) Vanaf mijn 3e NK ben ik steeds Nederlands kampioen in mijn leeftijdsklasse. En zit ik in de EK0landenteams. Sinds 2012 speel ik ook mee in het internationale jeugdcircuit. Op de Europese jeugdranglijst ben ik 12e Geëindigd. 

Ik ben super trots op wat ik tot nu toe bereikt heb, en ik ben er mijn hele team erg dankbaar voor. Maar nu wil ik meer 

Nieuwe doelen: Profcarriere en wereldkampioen

Voor komend seizoen is de top 70 van de wereld het doel. En top 4 bij de NK-squash voor senioren (ik sta nu 5). Dat klinkt misschien hoogdravend, maar dat valt nog wel mee. Mijn droomdoel is wereldkampioen te worden, Dan zou ik na Vanessa Atkinson pas de 2e Nederlandse zijn. 

Ik denk ook dat ik het kan. Daar is alleen wel het een en ander voor nodig 

Benodigde sponsoring

Volgens mijn begeleidingsteam is de absolute wereldtop haalbaar voor mij. Daarvoor zal ik wel een zwaarder trainings- en wedstrijdprogramma moeten draaien. Dat doe ik graag. Want ik wil het zo graag. Iedereen van #TeamSanne wil mij daarbij helpen. 

Trainingen

Om maximaal rendement uit het op mij afgestemde trainingsprogramma te halen, moet ik 2 keer per dag, 6 dagen in de week voluit trainen. 

Wedstrijden

Om mijn ranking te behouden en progressie te boeken moet ik 10 tot 12 professionele toernooien per jaar spelen. 

Sponsoring

Sponsors zijn daarom hard nodig! Help jij mij om mijn droom waar te maken? Word lid van #TeamSanne en ondersteun mij in mijn droom naar de absolute wereldtop!

Wil je me helpen professioneel squashter te worden?